Het Land van Ny is een klein, onafhankelijk staatje in de Ardennen. Hier is de tijd blijven stilstaan. Langs de grote toegangspoort onder de statige toren betreed je de binnenkoer van de kasteelhoeve “Château Ferme de Ny”. Je waant je terug in de Middeleeuwen, tijd van de ridders, jonkvrouwen, narren en tal van anderen. Tussen de kippen en konijnen, varkens en schapen, koeien en paarden die verblijven in de bijgebouwen voelt iedereen zich hier boer of boerin in hart en nieren. De 125 ha weilanden en akkers rondom de kasteelhoeve worden biologisch bewerkt. In de uitgestrekte bossen vinden niet alleen heksen en tovenaars hun toevlucht, maar ook vogelvrijverklaarden en draken! Gelukkig houden de boswachters een oogje in het zeil. Het Land van Ny staat onder het beheer van Joss en Bieke Van Reeth en hun 5 kinderen.

Welkom in Het Land van Ny!


Een Nyeriaan is een inwoner van het Land van Ny


Sommigen onder hen wonen in de kasteelhoeve, anderen verblijven in de bossen rondom. Allen beschikken ze over gezond boerenverstand. Voor hen betekent dat in de eerste plaats respect voor elkaar, voor de natuur, voor de Aarde waarop we leven. Elk van hen heeft heel wat ervaring opgedaan in zijn of haar bezigheden en ze nemen iedereen die wil ook graag mee op ontdekkingstocht door hun boeiende wereld. Zich amuseren en nieuwe dingen (aan)leren, dàt vinden ze fijn. Het Geslacht van de Nyerianen heeft een stamvader die samen met zijn familie de grote Kasteelhoeve bewoont en altijd op post staat tijdens de kinderkampen.

 

 

Joss

Joss Van Reeth (1960˚), de stamvader

Hij beschermt en zorgt voor het Land van Ny en houdt de teugels altijd stevig in handen. Als landbouwer heeft hij vooral aandacht voor de biologische landbouw en zijn mooie kudde Salers-koeien. En natuurlijk ook zijn IJslandse en andere paarden, die hij africht. Hij combineert Kracht en Inspiratie en herstelde de vervallen Kasteelhoeve van Ny en de omliggende domeinen in de schoonheid van vroeger. Hij leeft zich graag uit te paard, ook tijdens het zomerspektakel dat hij samen met de hele familie bedacht en elk jaar opnieuw deed kletteren.
Hij is de stuwende kracht achter de Ponykampen. Hij zorgt er voor dat alle paardjes maar al te graag de kinderen van het Ponykamp gelukkig maken.


Bieke

Bieke De Pooter (1961˚)

De goedlachse Kasteelvrouwe aan Joss’ zijde en moeder van hun 5 kinderen. Ze stond in het onderwijs, maar is ook een gediplomeerde Chefkok! Bieke voedt en verzorgt het hart van Het Land van Ny en zorgt ervoor dat iedereen zich goed voelt (én heel lekker eet!). Zij houdt zich vooral bezig met de organisatie en administratie van de kinderkampen en de schoolbezoeken, want kinderharten vult ze graag. Zij is steeds in de buurt om in te springen waar nodig.

 

seppe

Seppe (1983˚)

Vormt een sterk team met zijn vader op de boerderij met koeien en paarden.

 

 


Frauke

Frauke (1984˚)

Verliet ook reeds het ouderlijke nest om in Rendeux een nieuw gezin te stichten samen met haar vriend Jacques.
Zij zijn de trotse ouders van Marius (˚2006), Noé (˚2008) en Jules (˚2014). Deze twee oudste bengels komen graag op Kinderkamp in het Land van Ny. Frauke werkt mee aan de voorbereidingen en vlot verloop van de Kinderkampen.

Anke

Anke (1988˚)

Je vindt haar niet vaak in België: na haar filmopleiding in Rome en haar studies in Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit van Siena, is ze nu zelfstandig grafisch- en webontwerpster en woont met haar Italiaanse vriend, Paolo en hun kindjes Sofia (˚2014) en Emilio (˚2017) op Sicilië. Zij begeleidt het filmkamp en ook zij werkt mee aan de voorbereidingen en vlot verloop van de Kinderkampen.

 


Rikke

Rikke (1992˚)

Rikke, de jongste zoon, werkt als hoefsmid en woont in Vlaanderen. Hij zorgt er mee voor dat alle paardenpootjes in goede conditie zijn en blijven.

 


Olil (1996˚)

De jongste spruit van het gezin. Zij zit in haar Master geneeskunde aan de universiteit van Luik. Ook zij is perfect tweetalig. Toen ze drie jaar oud was, nam ze al deel aan het toernooi van haar vader (tenminste als ze er zin in had.) Zij maakt ook dit jaar deel uit van de vaste ploeg monitoren (op de foto met Sofia).

 


Wanneer je je kinderen toevertrouwt aan het Land van Ny…


…komen ze terecht in een warm nest. Wij zijn namelijk een (h)echt familiebedrijf en geen logge, onpersoonlijke, groots opgezette en zwaar gesubsidieerde organisatie.De voertaal hier is het Nederlands. Maar ook anderstalige kinderen zijn hier van harte welkom. Het is mooi om te zien hoe Nederlands-, Frans-, Engels-, Spaanstalige kinderen… met elkaar communiceren. Hoe snel zij leren en hoe soepel zij omgaan met een andere taal. Het is een echte verrijking voor allemaal! De kinderen slapen allemaal binnen de veilige muren van de Kasteelhoeve.ajuinOnze kindervakanties zijn meer dan het zomaar wat bezighouden van de kinderen. We trachten hen waarden bij te brengen zoals respect voor elkaar, de dieren en de natuur. Beleefdheid, respect, vriendelijke omgang met elkaar, enzovoort zijn basis- vaardigheden waar de monitor ook steeds attent voor blijft. Ook aan voeding wordt heel wat aandacht besteed.De maaltijden bestaan niet uit fastfood, maar worden ter plaatse en zoveel mogelijk bereid uit (bio)voedsel van ons eigen bedrijf.bordhaan-op-binnenkoerDe vaste ploeg trekt de kar, geholpen door extra monitoren. Van deze begeleiders verwachten we zeer veel: zij moeten dit niet op vrijwillige basis doen (onbetaald), zoals bij vele organisaties. Het Land van Ny biedt zijn monitoren een volwaardig statuut en verloning aan en kan zich daardoor een zeer strenge selectieprocedure permitteren. Enkel de beste studenten, met voldoende ervaring en voldoende inzet komen in aanmerking. Onze monitoren zijn steeds BIJ hun kinderen en ook steeds MET hen bezig! (Zij slapen dus ook op dezelfde kamer). Zij ontfermen zich over uw kind als een grote broer of zus. De kinderen worden per leeftijd in groepjes van 10 à 15 kinderen ingedeeld.
kamerElke groep heeft zijn eigen slaapkamer in de kasteelhoeve. Jongere kinderen hebben doorgaans meer nachtrust nodig dan tieners. Zo heeft dan ook iedere groep zijn eigen dag- en nachtritme. Wanneer jullie de kinderen brengen nemen we rustig de tijd opdat kinderen met hun ouders kennis kunnen maken met de monitoren en het Land van Ny. Op het einde van de week hebben de kinderen zoveel beleefd dat ze graag nog even willen delen met hun ouders. We nodigen de ouders dan ook graag uit voor een hapje en een drankje. Nog eens even een babbeltje met de monitoren, adressen uitwisselen met de nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, nog even mee de stropiramide op en dan… moe maar voldaan naar huis.En tenslotte,

varkenDoordat we zelf ook een groot gezin met 5 kinderen hebben, weet je wat er zoal omgaat in een kind. Zo hadden we ooit een jongetje van acht waarvan de ouders ons hadden gewaarschuwd dat hij nog nooit tot het einde van een kamp was gebleven. Omwille van heimwee moesten zijn ouders hem steeds komen halen. In zijn brief naar huis schreef hij bij ons echter niet zoals gewoonlijk: “Mama, papa, kom mij AUB onmiddellijk halen”, maar; “Papa, Mama, kom me vrijdag a.u.b. niet halen, ik wil hier blijven…”.Dat is een van onze doelstellingen, kinderen zelfvertrouwen geven, maar hen ook extra impulsen geven op vlak van schoonheid, warmte, natuur, enz. Impulsen waar ze later als volwassenen kunnen op terugvallen.

vlinderVan harte, Joss en Bieke Van Reeth

Enkele veelgestelde vragen


Kan ik met mijn vriendinnetje/vriendje in de groep?
Als je je inschrijft kan je aanduiden bij wie je graag samen op de kamer ligt. Je vriend(in) moet wel deelnemen aan hetzelfde kamp en ongeveer even oud zijn. Maar je doet veel activiteiten samen met de kinderen van de andere kampen.
Wat als ik heimwee heb?
Veel tijd om te denken aan heimwee heb je niet. Hoewel de sfeer bij ons altijd heel goed zit, kan heimwee toch weleens de kop opsteken. Erover praten, eens goed uitwenen tovert vaak weer een lach tevoorschijn. Naar huis bellen proberen we te vermijden. Wanneer je hart echt overloopt van verdriet, contacteren wij natuurlijk je ouders. Terug naar huis dan? Het kan, maar… dat is hier op al die jaren nog maar twee keer gebeurd. “Je thuis voelen” is dan ook heel belangrijk voor ons.
En wat als het pijpenstelen regent?
Het Land van Ny is groot, en in en rond onze kasteelhoeve zijn er heel wat overdekte ruimten en stallingen, hutten,… Genoeg leuke plekken dus om bij slecht weer plezier te maken. Slapen doe je in een warm bed in een van de gerestaureerde slaapruimtes van de kasteelhoeve.
Wat als ik ziek word?
Wanneer je ziek wordt, nemen wij natuurlijk contact op met je ouders.
Kunnen mijn mama of papa mij later brengen of vroeger komen halen?
Het is voor jezelf altijd leuker om samen met de anderen te starten en af te sluiten. Probeer dit dan ook te vermijden.
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Ny. Wie wel?
Alle kinderen die hier dolle pret hebben beleefd, natuurlijk! Sommigen hebben van Het Land van Ny zelfs hun “vakantie-thuis” gemaakt.
Verder komen er ook al heel wat scholen op weekbezoek. Velen kennen Het Land van Ny van het kletterend spektakel met de Draak van Ny, stuntrijders en veel meer…
En wanneer de poorten gesloten zijn, gaan ze toch vaak open voor heel wat mensen die in Ny inspiratie zoeken, van muzikanten, kunstenaars tot natuurliefhebbers. Zo groeit er vaak heel wat moois in Ny, want ook wij laten ons nog graag inspireren. En dat kleurt natuurlijk ook de activiteiten die we tijdens onze kinderkampen aanbieden.
Kunnen mijn mama en papa meekomen naar Het Land van Ny?
De kinderkampen zijn enkel voor kinderen.
Gezinnen of groeperingen kunnen voor een weekend bij ons blijven slapen tijdens het schooljaar in groepsverband. (min. 20 personen).
Wens je meer info; bel 084/46.76.22
Of mail: ny@nyx.be www.nyx.be
Welke taal spreken jullie?
Wij spreken Nederlands. Maar ook anderstalige kinderen zijn hier van harte welkom.
Wat als ik iets niet graag doe?
Dat is geen enkel probleem. Samen vinden we wel iets dat je wel graag doet.
Zijn de monitoren de laatste week nog fris genoeg om met ons te ravotten?
Je denkt toch niet dat we 8 weken aan één stuk doorwerken. Dat is niet vol te houden met zo’n vermoeiende bengels als jullie. Na 3 weken zijn onze batterijen plat en zijn we aan vervanging toe. Hoop dus maar niet dat we de laatste week jullie deugnietenstreken niet onder controle kunnen houden!
Heb je nog een vraagje?
Schrijf ons dan een mailtje: info@kinderkampen.be